Bu sene de aşuremizi yaptık.
Her sene yapardım, oğlum derin dondurucuya koydurur bir haftada da bitirirdi. Şimdi okula gittiği için yaptığımı komşulara arkadaşlara dağıta bildim.
Dün (pazar günü) evde olduğum içi sabahtan yarım kilo buğdayı kaynattım bıraktım. Aslında akşamdan kaynatıp sabaha kadar bekletmeliydim. Bir iki saat arayla tekrar tekrar kaynattım. İyice şişti yarıldı. 1.5 su bardağı nohut ile 1.5 su bardağı kuru fasulyeyi aynı kapta ıslattım. Daha sonra ikisini bir düdüklü de 20 dakika pişirdim. Sularını süzdüm buğday tenceresine ekledim. 8 adet kuru incir, 250 gr kadar kuru kayısı, 200 gr kadar kuru üzümü kaynar su ile aynı kapta ıslattım. Islatmadan önce ince ince doğradım. 1 saat kadar ıslanan meyvelerin suyunu da aşureyi karartmasın diye süzdüm. 200 gr kadar fındığı da içine attım. 2 su bardağı toz şeker ekleyip 15 dakika daha kaynattım. Portakal bulabilseydim suyunu sıkıp içine atardım, kabuğunu da rendeler içine karıştırırdım. Çok güzel bir tat veriyor. Bekleyen aşure koyulaşır. Açmak için azar azar kaynar su eklemek gerekir. Kaselere koyduğum aşurelerin üzerine tarçın ve ceviz ekledim. Komşulara dağıttım. Okul da ve resim atölyesin de arkadaşlara ikram ettim. Bu sıralar da hepimizin bol miktar da aşure yediğimizi tahmin ediyorum. Hepimize afiyet olsun.
Allah kabul etsin arkadaşım. Tüm yeme şansına nail olanlara afiyet şeker olsun:)
YanıtlaSilAmin arkadaşım.
Sil