Dün Sanat Merkezinde ki konferansımız yerel türkülerimiz ile ilgiliydi.
Yrd Doc İsmail Hakkı Akyoloğlu 1948 den günümüze Bolu Halk Ozanlarını, halk ezgileri, müzik aletleri, çoban müziği örneklerini anlattı. Anlatımı elinde bulunan çook eski belgelerle destekledi. Hatta elimize vererek incelememizi sağladı.
Arkadaşımız Elif açılış konuşmasını yaparken.
1980 yıllarından beri topladığı elyazmalarını bize dağıtarak incelememizi sağladı.
Ceylan derisiyle kaplı bu defterler günlük hayattan bilgiler içeriyor. Osmanlıca yazılmış.
1980 li yıllarda yöresel müzik araştırması yaparken kasetlere kaydetteği sesleri yöresel müziğimizi bir teyp yardımıyla dinletti. Ozaman konservatuara gitmemesine rağmen türküyü söyleyenin temiz bir ses ve namelerle söylediğine dikkat çekti.
Şimdilerde bu teyp ve kasetlerden yok sanırım. Antika sayılır.
Bu araştırmalarla bir çok türkümüzü topluma kazandırdığın söyledi. Kaynak kişilerin şimdi aramızda olmadığını, ozaman söylemeselerdi türkülerin kaybolacağını belkide böyle kaybolmuş pek çok türkümüzün olacağını söyledi.
İ,Hakkı Akyoloğlu 1500 lü yıllardan kalan bir belgenin fotokopisini gösterdi. O zamanki insanların ne kadar düzenli ve güzel yazdıklarınısöyledi.
Bu belge ve ses kayıtlarının belediye veye Üniversite tarafından kayıt altına alınmasını istedi.
Belediye başkan yardımcısı da aramızda idi ve kayıt altına alma ile ilgilendi. Daha önceleride böyle bir CD çıkardıklarını söyledi.
İzleyiciler arasında babasıda Bolunun ozanı olan Hüseyin Ak vardı. İsmail Hakkı bey ile yöresel türkülerden seslendirdiler. telefon yardımı ile kaydettim. Buraya aktarmam için oğlumun yardımı gerekiyor. Şimdilik hoşça kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder