Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Temmuz 2012 Pazar

Kudret Narı-Ablamın komşusunun bahçesinde

Kudretnarı'nı ilk Banuca'nın bloğunda okudum. Çok faydalı bir meyve imiş. Mayıs ayında ekiyordu. Bende tohumlarından aradım kayınvalidemin bahçesine ekmek için bulamadım. Ablam komşusunun bahçesinde olduğunu söyledi. Gümüldüre gidince ablamın komşusuna gittik. Bahçedeki kudretnarı bitkisinin resimlerini çektim. İki meyveyi olgunlaşınca bize verdi Zekiye hanım.
Mayıs ayı haricinde ekilirse tutmuyormuş. İllede mayıs ayında ekilecek.Yapraklarını asma yaprağına benzettim,onun küçüğü. Destek için çubuklar dikmek gerekiyormuş.
Meyve açılmadan yani olgunlaşmadan yağa yada bala yatırmayın işe yaramıyor. Dalında olgunlaşmasını bekleyin. İçindeki tohumları alın. Tohumlarının etrafındaki kırmızılığı gidermeden kurutun. Kağıt havlunun üzerine koyarak açık bir yerde kurutabilirsiniz.  Çekirdeğin birini çıtlayıp içini yedim aynı kabak çekirdeğine benziyor.
İçindeki kırmızı tohumlarından dolayı kudret narı denmiş herhalde. Çekirdekleri sıyırıp kavuniçi kısmını ezin. İster bala, isterseniz has zeytinyağına yatırın.
 Bala yatırırsanız 6ay bekletip günde 1tatlı kaşığı yeyin. 45 gün yenmesi gerekiyormuş. Şeker hastaları baldakini tercih etmiyorlar tabiki.
Biz meyveyi parçalayıp su şişesine doldurduk.( Eve gelince cam kavanoza koydum.)Üzerini sızma zeytinyağı ile örttük. Zeytinyağının asiti şişede hava yapıyor ve hergün çalkaladıktan sonra ağzını açarak fazla havayı çıkarmak gerekiyor. Zeytinyağında güneşte veya oda sıcaklığında birbuçuk ay bekletmek gerekiyor. Daha sonra günde 1 tatlı kaşığı içmek bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için her derde deva oluyor. Kanser, mide rahatsızlıkları v.s  Google teyzeden faydalarına bakılabilir.
Bahçede peper bitkiside vardı şekerhastalığına iyi geliyormuş. Meyveyi koparıp yiyormuşsun. Adı değişik olabilir tam hatırlayamadım.
Bahçede süs kabaklarıda vardı. Kabakları koparıp sonra boyuyormuş. Kabağın içi boş yenmiyor. Kuruyunca dalındaki rengi gidiyor beyazlaşıyor.
Küçücük bahçeye bir sürü yararlı bitki ekmiş Zekiye hanım. Sağ olsun var olsun.

4 yorum:

  1. Maşallah siz bu yazı hayli verimli geçiriyorsunuz.
    Ne güzel bütün kış çalışmanın yorgunluğu silinip gitmiştir eminim.Önceki postu gördüm. Keyifli günler.Mekanlar hoş.Kareler renkli...
    Kudret narının kudretini biliyordum. Bir akrabam midesi için kullanıyordu. Ama ilk defa bu aşamalarıyla görüyorum.
    Sevgiler arkadaşım...

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumun için teşekkür ederim arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Benimkiler çıkmadı bu seneee :( Pek ilgi gösteremedim ondan herhalde :(
    Fotoğrafta koyu pembe çıkmışlar, yeşil değillermiydi ?

    YanıtlaSil
  4. Sevgili banu benim gördüğüm kavuniçi rengindeydi. Resimdeki gibi.
    Ablam da mayıs sonu ekti. Onunkilerde çıkmadı. Komşununkilerin maşallahı var. Sevgiler.

    YanıtlaSil